COLUMN #1: Iefke van Belkum ”Dromen waarmaken”

‘Die column mag gaan over alles wat je maar wil. Leuk toch?’ zei Rilana een paar maanden geleden. Ik twijfelde. ‘En de eerste hoeft pas in september of oktober, dus je hebt echt nog alle tijd,’ probeerde Mark. Agh, dat is ook zo. Alle tijd. Maar dan is het ineens eind september…

Waar laat ik mijn eerste column ooit over gaan? Waterpolo? Ligt wel erg voor de hand natuurlijk. De zomervakantie? Leuk, maar die rust is nu toch echt voorbij. Werk? Hmmm, te serieus.
Nee, ik wil het graag hebben over een meisje dat Diede heet. Een vrolijke leerling uit groep 3 van basisschool de Arnhorst in Velp. Ze heeft 2 zusjes: Saar en Guusje. Ze is dol op knutselen, boeken lezen en op spelen met haar vriendinnen. Verder is ze gek op het kijken van films. En op dansen. En zingen. Zwemmen en paardrijden? Ook te gek! Klinkt als een standaard meisje van een jaar of 8, toch?

Niks is minder waar. Diede is niet zo maar een meisje. Diede is het dapperste meisje van haar leeftijd dat ik ken. Ze heeft de klassiek infantiele vorm van de ziekte van Pompe. Toen ik dit voor het eerste hoorde, had ik geen idee wat dit inhield. In het kort: haar spieren zijn slapper dan die van andere kinderen, waardoor ze eigenlijk moeite heeft met alles waar ze haar spieren voor nodig heeft. Door deze ziekte kost alles, echt letterlijk álles, haar veel meer tijd en energie.

Ruim 15 jaar heb ik dag in dag uit als topsporter geleefd. Ja, mijn spieren en mijn hoofd hadden het soms zwaar, maar echt, ik heb nooit de inspanning geleverd die Diede en haar spieren elke dag moeten leveren. Tijdens mijn topsportcarrière heb ik me niet tot nauwelijks gerealiseerd dat spierkracht niet voor iedereen vanzelfsprekend is…

Mentale weerbaarheid is een veelbesproken onderwerp in de topsport. Ik zou zeggen: praat eens met Diede en haar ouders. Allemaal zó positief ingesteld. Ze zien vooral mogelijkheden in plaats van beperkingen. Daar heb ik echt bewondering voor. Over de strijdlust en het geduld van de hele familie is een dik boek te schrijven. En het allermooiste is misschien het durven dromen en de wil om die waar te maken. Veel topsporters dromen wel, maar om ze waar te maken moet je het écht willen en er ongelooflijk hard voor werken. Diede droomt én laat ze zelf uitkomen.

Natuurlijk is Diede niet de enige met een spierziekte. In Nederland alleen al zijn er op dit moment ruim 20.000 kinderen met een spierziekte. Samen met de organisatie Spieren voor Spieren zet ik mij als een van de ambassadeurs in om een betere kwaliteit van leven voor kinderen met een spierziekte en hun gezin te creëren. Daarnaast is de missie om samen een vuist te maken en alle spierziekten bij kinderen de wereld uit te helpen.

En over dromen waarmaken gesproken: vanaf de eerste ontmoeting heeft Diede mij verteld dat ze heel graag beroemd wil worden. Nou, als er iemand geschikt is om beroemd te worden, is zij het wel. Wil je met eigen ogen zien wat Diede zo bijzonder maakt? Deze zaterdag om 19.20 uur gaat ze weer een stap zetten om BN’er te worden op RTL4. Kijken dus!