COLUMN #6 Iefke van Belkum ”7 problemen die elke waterpoloër kent”

1. My eyes….
Aangehouden worden voor een alcoholcontrole na de wedstrijd op zaterdagavond en dan verdacht worden van het gebruik van drugs vanwege je rooddoorlopen ogen. Geen grap, echt gebeurd. Halverwege de wedstrijd merk je al dat het wat branderig wordt, maar een half uurtje na de wedstrijd breekt de complete hel los. Huilen, huilen en nog eens huilen. En dat terwijl mensen altijd zeggen dat waterpoloërs zo stoer zijn. Ik weet wel beter. Voor vrouwen is er nog een tweede probleem, namelijk de welbekende ‘panda’. Ondanks dat alle mascara’s beweren echt waterproof (ja hoor!) te zijn, is de meest gestelde vraag tijdens de training: “Ben ik een panda of valt het mee?” Standaard antwoord: “Het valt niet mee, je bent een panda.”

2. Kilometers maken
Sorry, ben ik hier op de juiste plaats? Ik ben toch lid van een waterpolo club? Waarom pakt iedereen een zwembrilletje? Waar zijn de ballen? Euhm, hoeveel zei die man op de kant dat we gaan zwemmen? Had ik al gevraagd of dit de waterpoltraining is? Elke training weer stel je deze vragen, maar toch blijf je terugkomen. Als de ballen erin komen, weet je weer waarom je zoveel meters maakt.

3. Hallo schouders!
“Zoooo, jij bent echt breed voor een vrouw zeg. Jij moet wel een sporter zijn.” Ja, ik ben breed en ja, ik ben een sporter. Een waterpoloër om precies te zijn. Nee, ik pas inderdaad niet vaak een blouse. Euhm, strapless is ook niet echt bevorderlijk voor de verhouding van mijn lichaam inderdaad. Leuk dat je het benadrukt. Ja, ik weet het, mijn bovenarmen zijn ook groter dan gemiddeld. En ja, ik weet dat waterpolomannen ook heel breed zijn en in hun zwembroek lijken ze inderdaad nog breder. Ja, je moet inderdaad eens een keer gaan kijken bij zo’n mannenwedstrijd. Bedankt voor het geweldige advies, ik ga een andere winkel proberen voor een leuke outfit.

4. WhatsApp-groepen
Je zit in 20 verschillende WhatsApp-groepen. De meeste zijn met ongeveer dezelfde mensen, maar elke samenstelling is net iets anders. Gemiddeld ontvang je dagelijks 693 berichten in deze groepen. Hiervan zijn 692 berichten compleet nutteloos, maar als je 1 bericht mist komt dit je hoe dan ook duur te staan. Zonder de app kom je te laat, weet je niet in welk team je moet invallen, vergeet je een zwemshirt mee te nemen of mis je de mededeling over de videotraining van vanavond. Al met al, alles lezen dus…

5. Au, au, au
Ik noem het voor het gemak maar een bad hair life, want het is zelden voor een dag. Het maakt niet uit hoe vaak je jouw haar wast, welke dure smeersels je er elke ochtend in smeert of wie je bezoekt om het onder handen te nemen. Jouw kapsel is onhandelbaar. Pluizende uiteindes, ontelbaar veel klitten en het verven ervan is al helemaal uit den boze. Dan heb ik het nog niet eens over de geur die een te oude badmuts aan jouw haar kan geven. In de winter is het ook oppassen geblazen dat je natte haren niet bevriezen en afbreken onderweg naar huis. Al met al: dat Jennifer Aniston kapsel zal moeten wachten tot een volgend leven.

6. Brrrr
Dat moment dat de trainer zegt dat iedereen er binnen 1 minuut in moet liggen. Een paar overfanatieke teamgenoten springt er al in en zijn erg blij je te vertellen dat het water weer koud is. Sommigen liegen en zeggen dat het vandaag wel mee valt, maar jij weet wel beter. Je overweegt meerdere malen om stiekem terug de kleedkamer in te sluipen. Of toch gewoon keihard wegrennen. En dan krijg je een klein duwtje en voel je dat het vandaag inderdaad wéér koud is. Het besluit staat vast: dit is de laatste keer dat je erin gaat.

7. Het nummer
Overal waar je een kans ziet gebruik je jouw capnummer. Capnummers zijn namelijk echt heel erg belangrijk en niemand mag aan de jouwe komen. In gebruikersnamen, wachtwoorden of bij het kiezen van een geluksgetal; het is altijd dat ene nummer. Eenmaal een nummer gekozen, doe je er alles aan om je nummer te showen, beschermen en behouden. En als je hem dan toch ooit moet ruilen, wacht je net zo lang tot dat jouw nummer weer vrij komt en dan grijp je hem weer zodra de kans zich voordoet. Iedereen begrijpt nu ook vast waarom er 7 punten in deze column zijn opgenomen…