DIOK wint wel! maar raakt koppositie kwijt

Purmerend, 2 december 2017. Met 8 overwinningen op rij en de koppositie in de landelijke ereklasse was de verwachting dat het als 7e geplaatste Waterland niet veel problemen op zou leveren voor de ploeg van DIOKs Head of Rugby Andy Egonu.

Binnen drie minuten weet Waterland een penalty te forceren. De kick op de palen gaat mis, maar de toon van de wedstrijd is gezet. Dan, na een mooi opgezette aanval twee minuten later, scoort Waterland de eerste try. De conversie wordt niet benut en DIOK kijkt tegen een achterstand aan, 5-0. DIOK herstelt zich en uit een maul scoort Ross Bennie-Coulson de gelijkmaker. 5-5. De partijen zijn aan elkaar gewaagd in deze fase. Waterland krijgt en mist wederom een penalty. Vervolgens krijgt DIOK een gele kaart en moet door met één man minder in de 24e minuut. Waterland voert de druk zichtbaar op, ze ruiken een kans op winst. DIOKs verdediging levert echter goed werk en initieert een effectieve aanval. De aanval resulteert in een line out en uit de daaropvolgende maul scoort Ross Bennie-Coulson zijn tweede try, de stand is 5-10. En volgt nog een gele kaart voor DIOK. Met dertien man op het veld is het hard werken voor de Leidse rugbyers. Een handig ingezette aanval van Waterland wordt afgewend. De meegekomen Leidse supporters zien sterk verdedigingswerk van een tijdelijk verzwakt DIOK. Diok houdt de deur dicht en Waterland incasseert een gele kaart. De rust wordt ingegaan met een kleine voorsprong voor Leide,n 5-10.

DIOK neemt de overwinning mee naar huis
In de 2e helft neemt Waterland direct het initiatief. DIOK stopt verschillende aanvallen, maar dan is daar toch de gelijkmakende try van Waterland, 10-10. Waterland krijgt dan ook nog een een penalty mee, maar weet die kans niet te benutten. Dan volgt een penalty voor Diok. Illie Greeve kickt de bal tussen de palen en zet DIOK op een kleine voorsprong, 10-13. Deze geeft DIOK niet meer uit handen. Uit een scrum op de middellijn scoort Bas Leupen een try na een prachtige aanval met Tom Altink en Benjamin Garcia, 10-18. In de laatste minuten krijgt Waterland nog een penalty mee. Deze belandt tussen de palen waarmee Waterland een, voor hen erg belangrijk, bonuspunt binnen sleept. Voor de winst maken de drie punten het verschil niet meer. DIOK neemt de 13-18 overwinning mee naar huis.

Ross Bennie-Coulson, aanvoerder van DIOK, was blij met de winst, maar minder met het getoonde spel van DIOK: “De wedstrijd was zwaar, hard en ongedisciplineerd. Goede teams winnen wanneer ze slecht spelen, dat waren wij vandaag. Maar het resultaat is daar en we zijn hongerig voor volgende week.”

Head of Rugby Andy Egonu zag zijn team winnen, maar zag ook verbeterpunten: “Vandaag speelden we tegen een team dat vecht voor een plek bij de top 6. Wij gingen de wedstrijd in met de verwachting dat het een eenvoudige winst zou worden. Rugby is een fysiek spel en we wonnen vandaag niet genoeg confrontaties. Ik heb wat aanpassingen in het team gemaakt en had de overtuiging dat we genoeg diepte in het team zouden hebben om van Waterland te winnen. Te veel van de spelers hadden hun dag niet, zowel mentaal als fysiek. We moeten nog wennen aan onze plek binnen de competitie en er rekening mee houden dat andere teams er alles aan zullen doen om van DIOK te winnen. Dat is eigenlijk een compliment. Vandaag verdienden we een 6 en we moeten zorgen dat dat volgende week beter is. We gaan de wedstrijd van vandaag analyseren en ons beter voorbereiden voor de Bassets volgende week. Maar de jongens kunnen zeker trots zijn dat we nu 9 van de 9 wedstrijden hebben gewonnen. Dit bereik je niet zomaar en het laat zien hoe ver we als club gekomen zijn.”

De stand in de ereklasse
Na de negende speeldag in de landelijke ereklasse zakt DIOK naar de 2e plaats. De zwaarbevochten overwinning op RC Waterland leverde geen bonuspunt op. DIOK heeft evenveel competitiepunten als nieuwe koploper RC Hilversum, die wel het bonuspunt kreeg uit de wedstrijd tegen de Sassenheimse Bassets, maar een lager doelsaldo. RC ’t Gooi staat op de 3e plek op 3 punten achterstand, gevolgd door de Bassets op de vierde positie.

Zaterdag:               
                    
 ASRV Ascrum   22 Castricumse RC  22
 RC 't Gooi    71 RC The Dukes   5
                    
 Haagsche RC   30 The Hookers   15
 RC Waterland   13 LRC DIOK     18
                    
 RC The Bassets  14 RC Hilversum   43
 DSR-C      afg EZRC Oemoemenoe afg
                    
                    
 Stand:                 
 RC Hilversum  9-42 RC Waterland  9-20
 LRC DIOK    9-42 ASRV Ascrum  9-18
 RC 't Gooi   9-39 The Dukes   9-15
 RC The Bassets 9-25 Haagsche RC  9-14
 Oemoemenoe   8-22 DSR-C     8- 6
 Castricumse RC 9-22 The Hookers  9--3

Tekst: Welmoet Lugt