Echte klassieker op komst

De zesde wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden staat in het teken van de klassieker. Dit betekent dat de Leidse ploeg het gaat opnemen tegen New Heroes Den Bosch. Deze wedstrijd wordt komende zaterdag gespeeld in de Vijf Meihal. Daar moet je bij zijn.

Sommige clubs beginnen zaterdag al aan hun zevende wedstrijd, voor Zorg en Zekerheid Leiden en New Heroes Den Bosch wordt het hun zesde duel. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat de Dutch Basketball League een oneven aantal teams telt. Zorg en Zekerheid Leiden is na vijf duels nog steeds ongeslagen en voert de ranglijst aan. Het is meteen een nieuwe test voor de ploeg van Paul Vervaeck. Donar en Landstede Basketbal werden in Leiden verslagen, New Heroes Den Bosch is de derde tegenstander die een plek in de top-4 is toebedacht.

New Heroes Den Bosch heeft één nederlaag geleden, namelijk in een uitwedstrijd bij Landstede Basketbal. Een veel betere start dan vorig seizoen, want toen stonden de Bosschenaren nog stijf onderaan na vijf speelronden. De komst van Amerikanen bracht de Bossche formatie nog wel omhoog op de ranglijst. In de play-offs viel het doek tegen Donar.

New Heroes Den Bosch wil dit seizoen proberen om Dinar van de troon te stoten. Er werd goed ingekocht. Vooral de komst van Nick Oudendag geeft de ploeg de nodige insidekracht. Vergeet ook niet dat Stefan Wessels op de power forward spot speelt en aan een goed seizoen bezig is.

Belangrijke spelers bij New Heroes Den Bosch zijn vooral de twee Amerikanen in de back court. De kleine Keshun Sherrill is een speler die erg makkelijk scoort en daar geen screens voor nodig heeft. Anthony Marshall is de floor leader. Maarten Bouwknecht heeft achter deze twee Amerikanen plaatsgenomen. Er loopt nog een derde Amerikaan rond in de persoon van Mike Miklusak, een schutter.

De Bossche formatie van coach Silvano Poropat heeft wel te kampen met de nodige blessures. De nieuw aangetrokken Kevin Bleeker zit in de lappenmand. Het meespelen van de Engelsman Norville Carey is onzeker. Kees Akerboom staat ook op de blessurelijst en heeft nog geen minuut gespeeld in de competitie.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden lijkt iedereen fit te zijn. Vorig seizoen won Zorg en Zekerheid Leiden beide thuiswedstrijden: 66-56 en 62-60. De twee duels in Den Bosch gingen wel verloren: 70-67 en 71-64. In de Vijf Meihal is Zorg en Zekerheid Leiden al meer dan twee jaar ongeslagen tegen New Heroes Den Bosch. De laatste Brabantse zege in Leiden dateert van 11 maart 2015. Het werd toen 65-69.

Deze klassieker behoort al jaren tot de krenten in de pap. Dat was in de gloriedagen van weleer het geval, ook sinds de terugkeer van het Leidse basketbal op het hoogste niveau zijn deze onderlinge confrontaties meer dan de moeite waard. Dit soort wedstrijden mag je niet missen. Zeker het bij tijden frivool spelende Zorg en Zekerheid Leiden verdient de steun van de supporters. Het is voor een tegenstander altijd lastig om in Leiden te winnen als de zesde man zich vol achter de ploeg schaart. Reden te meer om er snel bij te zijn, want de kaarten gaan als zoete broodjes over de digitale toonbank. Hier kun je je kaartje kopen. Nogmaals, wacht niet te lang want het belooft een drukke avond te worden. De wedstrijd begint trouwens om 20.00 uur.

Tekst: https://www.eredivisiebasketballleiden.nl/