Lisa Ashton & Jim Williams BDO World Trophy Champions

Er zijn twee nieuwe BDO World Trophy Kampioenen! Lisa Ashton en Jim Williams winnen hun finales! Lees hier hoe de wedstrijden zijn verlopen.

Halve finales
De eerste wedstrijd van de avond ging tussen onze landgenote Aileen de Graaf en Lisa Ashton. Aileen mocht de leg beginnen maar werd gelijk gebroken. Gelukkig kon de Nederlandse direct 1-1 maken door een 56 finish te gooien. Ashton was vervolgens eerder op een finish maar kreeg hem niet uit, De Graaf mist op haar beurt 115 op D20 waardoor Ashton alsnog de leg pakte. De vierde leg is overduidelijk voor Aileen. Ze wint de leg met een 10 darter, 180, 135, 150 en ze checkt 36 met één pijl. Daarna zijn beide dames erg goed op dreef en het wordt 4-4. De laatste leg gaat helaas naar Ashton, ze pakt hem door een prachtige 134 finish te gooien.

Anastasia Dobromyslova en Lorraine Winstanley begonnen aan de tweede halve finale. Deze wedstrijd werd een stuk minder spannend. Dobromyslova liep al snel uit naar een 3-0 voorsprong. De vierde leg wint Anastasia ook door 62 uit te gooien. De kers op de taart voor Anastasia komt wanneer ze de wedstrijd wint met een 100 finish.

Dan is het de beurt aan Richard Veenstra, de man uit Ossenzijl treft de Pool Sebastian Steyer. Veenstra mag beginnen maar wordt gelijk gebroken. Vervolgens breekt ‘Flyers’ terug voor de 1-1. Daarna gaat het hard. Veenstra wint 4 legs op rij waarbij hij de vijfde en zesde leg finishes gooit van 106 en 146! Voor de pauze maakt Steyer nog 5-2. Steyer profiteert van de pauze door 2 legs op rij te winnen. De tiende leg wordt gewonnen door Veenstra en mag daarna beginnen aan de elfde leg. Hij mist 60, maar mag er voor terugkomen en gooit de winnende leg uit via tops. Richard Veenstra staat in de finale!

De andere twee halve finalisten zijn Marc McGrath en Jim Williams. Beide heren zijn erg sterk aan de wedstrijd begonnen maar Williams, de man uit Wales, is net iets scherper. Hij wint de eerste vier legs en na een misser van McGrath op de bull pakt Williams ook de vijfde leg. Steyer weet nog wel een leg te pakken maar ze gaan met een stand van 6-1 de rust in. Na de korte pauze blijft Williams de betere en wint de partij uiteindelijk met 7-2. Hij treft Richard Veenstra in de finale.

Finales
Lisa Ashton moet het in de finale opnemen tegen Anastasia Dobromyslova. De Russin is het hele toernooi al sterk bezig en heeft tot nu toe nog maar één leg afgestaan. Anastasia pakt ook gelijk de eerste twee legs maar Lisa doet hetzelfde door de volgende twee legs te winnen.Ondanks wat gemiste dubbels is het Ashton die de vijfde legt binnenhaalt en op voorsprong komt. En ze blijft doorgaan, het wordt 4-2 en dan 5-2. Bij de achtste leg zet Ashton zichzelf op 16 door een goede 171 score. Ze gooit de laatste uit en is daarmee de BDO World Trophy Champion bij de dames!

Dan mag Richard Veenstra zich opmaken voor de finale! Hij gaat de strijd aan met de Welshman, Jim Williams. Beide heren gaan goed van start maar het is Williams die de eerste leg wint door een 14 darter te gooien. Veenstra laat zich niet gek maken en opent de tweede leg met een 180. Helaas mist hij zijn dubbels en komt 2-0 achter. Dan volgen twee breaks en is de stand 3-1 in het voordeel van Williams. ‘Flyers’ schroeft zijn niveau op en komt op gelijke hoogte, 3-3. Veenstra pakt zelfs nog een leg voor dat ze de pauze in gaan. Als de mannen weer op het podium zijn begint Williams gelijk goed door de achtste leg naar zich toe te trekken via D3. De legs gaan over en weer, in de tiende leg gooit de als nummer één geplaatste Veenstra een 180 wat leidde tot een 6-5 voorsprong. De spanning blijft in de wedstrijd doordat Williams weer tot gelijke hoogte komt 6-6. Williams maakt dan 7-6 en in de leg erna kan ‘Flyers’ zichzelf in leven houden door 118 uit te gooien maar mist de dubbel. Williams gooit daarna zijn tweede matchdart raak en is de BDO World Trophy Champion!

Bron: Nederlandse Darts Bond