Orange Lions prolongeren Europese titel rolstoelbasketbal

De Orange Lions zijn opnieuw Europees kampioen rolstoelbasketbal geworden. Nederland, ook de regerend wereldkampioen, prolongeerde de Europese titel door zondagmiddag in een vol Topsportcentrum Rotterdam met 65-52 in de finale overtuigend van Groot-Brittannië te winnen.

Het ging makkelijker dan in de groepsfase toen Nederland de Britse vrouwen met 61-52 versloeg. In de troostfinale ging Duitsland er met het brons van door ten koste van Spanje. Het werd 53-38 voor Duitsland. Frankrijk pakte de vijfde plek, Turkije werd zesde. De eerste vier landen hebben zich geplaatst voor de Paralympische Spelen in Tokyo.

KWARTSTANDEN: 17-8, 16-12, 17-13; 15-19.

Game flow
Tot 17-14 bleef Groot-Brittannië in het spoor van de Orange Lions, maar via een 8-2 run werd het 25-16 met nog vier minuten te gaan in de eerste helft. De Britse vrouwen richtten zich nog eenmaal op (25-20), maar met een volgende 8-0 run en een score van Jitske Visser in de zoemer was het verschil bij rust 13 punten. In de tweede helft voerde de ploeg van Gertjan van der Linden het verschil op naar boven de 20 punten (56-35), waarna het grote doorwisselen kon beginnen, zodat de bondscoach zijn wens gestalte kon geven: goud winnen en speeltijd voor alle twaalf de speelsters in de finale voor volle tribunes.

Top performers
Mariska Beijer 24 punten; Bo Kramer 22 punten.

Opvallend

Bo Kramer
“Ik ben ongelooflijk blij en trots. Het is derde grote finale op rij die ik win met de Nederlandse ploeg, maar het went nooit.”

Bron: Basketball.nl
Foto: Eike Michler