Tafeltennis: OPLEIDEN? NERGENS VOOR NODIG (?)…


Door: Eric van Dijk (Scylla Tafeltennis)

Het dalende ledenaantal bij tafeltennis wordt vaak gemakshalve in de schoenen geschoven van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB). Dat is wel te begrijpen omdat de bond uiteraard verantwoordelijkheid draagt voor de nationale organisatie van onze sport. Toch kan het geen kwaad wanneer we als clubs ook eens bij onszelf te rade gaan. Wat zouden we beter kunnen doen?

Laten we als kick off even kijken naar de eredivisie. Welke verantwoordelijkheid voelen de eredivisieclubs om de eigen opleiding tot topspelers ter hand te nemen? Hoe belangrijk vinden we het om binnen de eigen club geld, energie, en aandacht te stoppen in het werven en opleiding van onze jeugd tot eredivisiespelers? Hoeveel van de eredivisieteams zijn er de laatste jaren in geslaagd om met eigen kweek mee te draaien in de top? Hoeveel eigen talenten hebben ze kunnen brengen van pupil tot eredivisiespeler?

Kijk naar de topteams, de teams die meedoen voor het kampioenschap. Hoe worden de kampioenschappen in de eredivisie bereikt? Het antwoord is simpel: NIET door opleiden. NIET met eigen spelers. Kampioenschappen kan je in Nederland eenvoudig kopen. In een sport zoals tafeltennis heb je enkel een sponsor nodig die bereid is enig geld in de club te stoppen en het kampioenschap wordt gerealiseerd. Koop spelers die bij andere clubs zijn opgeleid of haal ze uit het buitenland en laat ze af en toe invliegen voor een wedstrijdje.

Naast de vraag of je als vereniging daadwerkelijk trots kunt zijn op een gekocht kampioenschap, moet je je als vereniging ook afvragen welke boodschap je hiermee afgeeft. Aan je eigen club, je eigen jeugdleden, maar ook aan iets bredere omgeving,. Kan het publiek zich identificeren met een bijeen gekocht team? Veel van de ingekochte spelers blijven 1 of hooguit 2 seizoenen bij een club waarna ze weer vervangen worden door een paar nieuwe gezichten.

Bouw je daar iets mee op? Stimuleert het de jeugd om hard te trainen wanneer ze weten dat er binnen de club de aandacht (en geld) vooral gaat naar de ingevlogen spelers? Je geeft ze in feite de boodschap dat zij het eerste team wel kunnen vergeten.
Met zo’n strategie kan je jaren achtereen kampioen van Nederland worden, maar je bouwt niets op. Je zou zelfs kunnen stellen dat je eerder iets afbreekt.

Natuurlijk, je kan zeggen dat het bij het volwassen worden van een sport hoort. Dat ook bij voetbal clubs aan elkaar hangen van gekochte spelers. Bedenk echter ook dat de topclubs in het voetbal ook geld stoppen in de jeugdopleiding. Daar wordt ook veel geld in de eigen opleiding gestopt en dringt ook eigen jeugd (zij het in beperkte mate) door tot de topteams. In het Nederlandse tafeltennis zien we dit nauwelijks.

Ja, bij Scylla proberen we het. Daar zien we dit seizoen in de heren eredivisie onze eigen spelers Gerard Bakker Jr., Olivier Altenburg, Thomas Bénit en Kim Vermaas spelen. Bij onze dames team zien we (alweer) Kim, maar ook de bij Scylla opgeleide Marie Depuydt en Esmee van Marwijk. En ja, af en toe trekken we iemand van buiten aan. Altijd echter met het doel om de prestatie van de eigen spelers te ondersteunen of de versterken. Een kampioenschap zonder eigen spelers willen we niet. Zo simpel is het.

Zijn we daarmee eigenwijs? Ja. Lukt dat altijd? Nee. Worden we daarmee kampioen van Nederland? Waarschijnlijk niet. Die titel zal waarschijnlijk weer gaan naar de teams die ook de laatste jaren de prijzen verdelen en kopen. Het zij zo. Maar wat zou het mooi zijn als meerdere clubs het voorbeeld volgen. Als de clubs met geld (en sponsors) de eigen jeugdopleiding centraal stellen en hun trots daaruit halen.

Binnen Nederland zijn nog maar enkele clubs aanwezig die je als opleidingsclubs mag zien. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld SKF. Onze inschatting is dat de toekomst van het Nederlandse tafeltennis ligt bij DIE clubs. Bij de clubs die niet de makkelijke weg kiezen, die hun energie stoppen in de jeugd, en die daarmee heel trots mogen zijn op wat zij zo bereiken en wat zij de jeugd bieden.

Kan dat de dalende ledenaantallen stoppen? Ach, daarvoor zal veel meer nodig zijn. Maar het is een stap, en zo zijn er meerdere te maken. Daarover later meer.

Wie weet geeft bovenstaande nu alvast iets om over na te denken. Zelfs als je het niet met alles eens bent…