Zorg en Zekerheid Leiden Basketball op jacht naar een record

Zorg en Zekerheid Leiden speelt komende zaterdag thuis tegen Forward Lease Rotterdam. De Leidse ploeg is op jacht naar het record van beste seizoenstart ooit. Paul Vervaeck moet het record nu nog delen met Eddy Casteels, maar kan zaterdag met zijn team Casteels uit de recordboeken verwijderen.

Beide ploegen komen zaterdag voor de 45ste keer tegen elkaar in actie. Van de 44 voorgaande duels hebben de Rotterdammers er zeven gewonnen. De laatste keer was 21 maart 2009 toen het in Rotterdam 77-51 werd. Op 16 oktober 2008 moest Zorg en Zekerheid Leiden de bezoekers van de Vijf Meihal feliciteren na een 68-84 nederlaag. Sinds die laatste nederlaag in 2009 hebben er nog 32 ontmoetingen plaatsgevonden die allemaal werden gewonnen door Zorg en Zekerheid Leiden. Voor de Leidse ploeg is dit de langste winning streak tegen een ploeg uit de Dutch Basketball League.

Dit betekent geenszins dat Zorg en Zekerheid Leiden zaterdag weer gaat winnen. De Leidse ploeg speelt goed tegen de sterke ploegen (Donar, Landstede Basketbal, New Heroes Den Bosch), maar laat de topwedstrijd meestal volgen door moeizame duels. Zo mocht Den Helder Suns één helft meespelen met Zorg en Zekerheid Leiden. Nog recenter is de nipte overwinning op Aris Leeuwarden. Onderschatting van een tegenstander ligt altijd op de loer.

Coach Paul Vervaeck is zich daar terdege van bewust. Na de prachtige overwinning op New Heroes Den Bosch wilde hij in de kleedkamer niet teveel kwijt over het aankomende duel met Forward Lease Rotterdam. Na zo’n zege mochten de spelers even genieten van de winst, maar Vervaeck kon het niet laten om te wijzen op de wedstrijd na een topprestatie. Het is nu zaak voor Vervaeck om zijn ploeg op scherp te zetten voor het duel van zaterdag.

In de voorbereiding hebben beide ploegen elkaar al een keer ontmoet in Rotterdam. Zorg en Zekerheid Leiden wervelde in het eerste kwart over de Rotterdammers heen: 8-29. In het vervolg deed de Leidse ploeg het kalm aan, werd elk kwart met geringe cijfers verloren, waardoor er aan het eind van de rit een 66-77 stand op het bord verscheen.

Bij de Rotterdammers maakte de jonge Ordane Kanda veel indruk. De snelle Belg werd met 20 punten topschutter voor de ploeg van coach Armand Salomon. Kanda scoort in de reguliere competitie ook met regelmaat. Op de topscorerslijst, die door Carrington Love wordt aangevoerd, staat Kanda met gemiddeld 16.7 punten op de zesde plaats.

Chris Commons en Trevor Setty zorgen voor de Amerikaanse inbreng. Commons opereert graag dicht bij de ringen tekent gemiddeld voor 15.3 punten. Setty daarentegen kiest veelvuldig voor de driepunter. Gemiddeld komt hij aan 14.2 punten.

Robert Krabbendam is nog steeds de man die de meeste rebounds moet pakken voor Forward Lease Rotterdam. In het reboundklassement is hij op een achtste plaats terug te vinden. Kasper Averink, die tot twee jaar terug voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam, is via een tussenstop in Weert inmiddels in Rotterdam beland. Het zit Averink niet mee, want opnieuw heeft de spelverdeler te maken met blessures. Alleen in de eerste drie competitiewedstrijden kwam hij voor de Rotterdammers in actie en zette gemiddelden neer van 6 punten en 3 assists.

Het is voorlopig wel de laatste keer dat Zorg en Zekerheid Leiden thuis speelt. Na dit weekend breekt het eerste window voor het Nederlands team aan. Begin december komt Zorg en Zekerheid Leiden weer in actie, maar dan staan er drie uitwedstrijden op de rol. Pas op 23 december wordt er weer een keer in eigen huis gespeeld. Tegenstander is dan Den Helder Suns. Met andere woorden: wil je nog een keer genieten van het flitsende spel van deze Leidse ploeg, dan is de Vijf Meihal zaterdag de place to be. Hier kun je je kaartje alvast aanschaffen. Zorg dat je er ook zaterdag weer bij bent!

Zaterdag:               
                    
 Aris Leeuwarden -- Donar      --
                    
 Apollo Amsterdam -- New Heroes/DB  --
                    
 Den Helder Suns -- Bask.Acad.Limb. --
                    
 ZZ Leiden    -- Forward L.R'dam --
                    
                    
 Stand:                 
                    
 ZZ Leiden   6-12 Aris L'warden 7- 6
 Donar     6-10 Forward R'dam 6- 4
 Landstede   7-10 BA Limburg   6- 0
 New Heroes/DB 6- 8 Den Helder   6- 0
 Apollo A'dam  6- 6

Tekst: https://www.eredivisiebasketballleiden.nl