ZVL-1886 jeugd 12e en 5e met Jong Oranje jongens en meiden

Afgelopen week speelden diverse jeugdspelers van ZVL-1886 met Jong Oranje mee op het Jeugd EK en Jeugd WK. De jongens met Leidenaren David Spijker en Stan van Ruiten zijn uiteindelijk 12e geworden, zij verloren het duel om de 11e en 12e plaats van Turkije. De Nederlandse meiden met ZVL-1886 speelsters Jasmin Entezar, Rozanne Voorvelt, Janieke Oosting en Isis Keijzer zijn uiteindelijk 5e geworden tijdens het Jeugd WK. In de kwartfinale was er verlies tegen Australie, maar tegen Amerika en Hongarije was er uiteindelijk winst. 

Onze collega’s van Waterpolo.nl hebben het volgende geschreven over de jongens en meiden. 

Nederland is op het Europese Jeugdkampiojenschap voor jongens onder de 19 jaar in het WIt-Russische Minsk als twaalfde geëindigd. Door een 7-9 nederlaag pakte Turkije de elfde plek.

In de wedstrijd tegen Turkije keek Nederland steeds tegen een achterstand aan. Oranje kwam telkens terug, maar even zo vaak liep Turkije weer uit.  

Jeugdbondscoach Harry van der Meer: “De jongens hebben hard gewerkt, maar kwamen steeds net tekort. Het kostte teveel moeite om gevaarlijk te worden in de aanval. Gevoelsmatig hadden we hoger kunnen komen indien we op beslissende momenten beter hadden gespeeld”, analyseerde Van Der Meer het toernooi. “Omdat we vorig jaar het EJK hebben gemist, was dit voor de meeste spelers het eerste grote toernooi en dat gemis aan ervaring zie je in deze wedstrijden terug. Het is wel positief dat we tegen toplanden als Servië en Rusland geen grote nederlagen hebben geleden. Dat verschil is kleiner geworden. Al met al was het een mooie ervaring.”

Vrijdag 31 augustus
Nederland – Turkije: 7-9
Periodestanden: 1-2, 2-3, 2-1, 2-3
Doelpunten Nederland: Phil Brantjes 3, Stan van Ruiten, Sebastian Hessels, Sander Roels, Rick Meijer.

Eerdere uislagen

Zondag 26 augustus
Servië – Nederland 11-5
Periodestanden: 5-1, 1-1, 1-1, 4-2
Doelpunten Nederland: Rick Meijer 2, Julian van Oorschodt, Jeroen Rouwenhorst en Sander Roels.

Maandag 27 augustus
Nederland – Groot Brittanië 10-4
Periodestanden: 1-1, 3-1, 5-1, 1-1
Doelpunten Nederland: Jeroen Rouwenhorst 2, Sander Roels 2, David Spijker 2, Sebastian Hessels 2, Joep de Jong en Stan van Ruiten.

Dinsdag 28 augustus
Rusland – Nederland 9-7 
Periodestanden: 2-2, 4-0, 1-4, 2-1
Doelpunten Nederland: Joep de Jong 3, Stan van Ruiten 2, Sander Roels, Sebastian Hessels.

Woensdag 29 augustus
Montenegro – Nederland 10-4
Periodestanden: 2-0, 4-2, 2-1, 2-1
Doelpunten Nederland: Joep de Jong, Rick Meijer, Sebastian Hessels, Stan van Ruiten.

Donderdag 30 augustus
Frankrijk – Nederland 6-6. (FRA wns 10-9)
Periodestanden: 2-1, 1-1, 3-2, 0-2, (4-3)
Doelpunten Nederland: Joep de Jong 2, Julian van Oorschodt 2, Stan van Ruiten, Sebastian Hessels.

Eindstand EJK Jongens o.19, Minsk (Wit-Rusland)
1. Griekenland
2. Montenegro
3. Spanje
4. Kroatië
5. Italië
6. Servië
7. Hongarije
8. Rusland
9. Roemenië
10. Frankrijk
11.Turkije
12. NEDERLAND
13. Wit-Rusland
14. Georgië
15. Slovenië
16. Groot-Brittannië

De Nederlandse waterpolomeisjes onder de 18 jaar hebben ook het laatste duel van het Wereld Jeugdkampioenschap gewonnen. Hongarije werd met 8-11 verslagen. Periodestanden 2-2, 3-1, 1-5, 2-3. De ploeg van jeugdbondscoach Gerrit-Jan Schothans legde daarmee beslag op de vijfde plek.

In de eerste helft kreeg Oranje makkelijke goals van afstand tegen en wisselde met een tussenstand van 5-3 van helft. Een indrukwekkende run van vijf opeenvolgende Oranje-treffers bracht Nederland helemaal terug in het duel. In het vierde kwart kwam de winst niet meer in gevaar.

Schothans: “Nadat je in de kwartfinale verliest is het moeilijk omdat je de doelstelling, een medaille, niet meer kunt halen. De groep heeft na de tranen echter de knop omgezet en met de laatste twee wedstrijden, tegen goede waterpololanden Amerika en Hongarije, de winst binnen gesleept. Vandaag tegen Hongarije was het begin wat rommelig, gelijk opgaand qua score. Maar daarna kwamen we achter en moest de organisatie beter. In het derde part namen we het heft volledig in handen. In de vierde periode speelden we de wedstrijd uit. 

Maxine Schaap liep tegen Rusland een wond op die met vijf hechtingen gedicht moest worden. Tegen Amerika speelde ze daarom maar anderhalve minuut en tegen Hongarije helemaal niet. Het herstel gaat waarschijnlijk wel goed genoeg dat ze de EJK straks weer kan spelen”, aldus de coach die zich met deze groep verder voor zal voorbereiden op het EJK dat volgende week in Funchal begint.

Nieuwe spleregels
Tijdens het WJK werd er gespeeld en getest met een achttiental nieuwe spelregels. Enkele bevindingen van Oranje: “De 20 sec na een schot of bij een uitsluiting is een goede aanpassing, het maakt het spel sneller en dynamischer. Hetzelfde geldt voor het nemen van een vrije bal op de plek waar de bal is i.p.v. op de plek van de overtreding. Hierdoor gaat het spel sneller en dat maakt het interessant. De 6 meterlijn voor het schot in één keer maakt de scoringskans wel aanzienlijk kleiner in dameswaterpolo, dit schot werd dan ook veel minder gezocht dan het gebruikelijke 5-meterschot. Wel geeft het ruimte om een eigen actie in te zetten van buiten de 6m, maar dit hebben we nog niet veel gezien. Het wisselen via de zijlijn gebeurde ook weinig, omdat het teveel tijd kostte en te weinig opleverde. Ook het meespelen van de keeper is weinig gebruikt omdat de risico’s hoog zijn.”

Nina ten Broek, Rozanne Voorvelt, Marit van der Weijden en Simone van de Kraats verdienden allemaal de titel MVP na één van de gewonnen wedstrijden.

Zondag 2 september
Hongarije – Nederland 8-11
Periodestanden: 2-2, 3-1, 1-5, 2-3
Doelpunten Nederland: Nina ten Broek 4, Rozanne Voorvelt 3, Simone van de Kraats 2, Marit van der Weijden en Yara Galjé.