ZZ Leiden jaagt op koppositie

Voor Zorg en Zekerheid Leiden en Landstede Basketbal staat zaterdag de eerste plaats op het spel. Beide ploegen zijn nog ongeslagen, al heeft de Leidse ploeg een wedstrijd minder gespeeld. De topper in de Vijf Meihal begint om 20.00 uur. Het team van Paul Vervaeck kan alle steun goed gebruiken.

Na de prachtige zege op Donar boekte Zorg en Zekerheid Leiden nog twee overwinningen tegen twee wat mindere goden. In Leiden werd het tegen Basketball Academie Limburg 101-78. Wat bleef hangen was dat fantastische eerste kwart dat werd gewonnen met 39-20. Een week later werd in Den Helder met 78-100 gewonnen, al was het voor rust open huis wat resulteerde in een 49-49 ruststand.

Het lijkt niet aannemelijk om te verwachten dat Zorg en Zekerheid Leiden zaterdagavond opnieuw op de grens van de honderd punten af gaat koersen. Daarvoor is Landstede Basketbal simpelweg te goed. De Zwolse formatie veroverde begin oktober de SuperCup door Donar in MartiniPlaza met 77-69 te verslaan. Afgelopen zondag moest ook New Heroes Den Bosch zich gewonnen geven: 72-65. Dan te bedenken dat Landstede het in dit duel moest stellen zonder Noah Dahlman. Deze 2.02 meter lange forward was in de eerste drie wedstrijden gemiddeld goed voor 17.33 punten tegen een schotpercentage van 74,2%. Dahlman had zijn neus gebroken en het is nog de vraag of hij zaterdag kan aantreden in Leiden.

Tweede scorer voor Landstede Basketbal is Franko House. Deze Amerikaan, gemiddeld goed voor 17.25 punten, laat wekelijks spierballenbasketbal zien en beweegt zich soms als een bulldozer richting de ring. De twee andere buitenlandse krachten spelen vooral rond de perimeter. Jordan Gregory kennen we nog van Aris Leeuwarden. Vorig seizoen werd hij nog topscorer van de Dutch Basketball League. Sherron Dorsey-Walker (gemiddeld 13.25 punten) is nog wat wisselvallig, maar gooide er tegen New Heroes wel 21 punten in. Let vooral op zijn snelle schotrelease.

Voeg daar nog een paar degelijke Nederlanders (Nigel van Oostrum, Olaf Schaftenaar, Ralf de Pagter, Freek Vos, Lenno Witteveen) aan toe en je hebt een ploeg die weer een rol van betekenis kan spelen. Helemaal als coach Herman van den Belt over een aantal weken weer over Mike Schilder kan beschikken.

Zorg en Zekerheid Leiden manifesteert zich in de eerste weken van dit seizoen nadrukkelijk in de statistiekenlijstjes. Carrington Love en Clayton Vette staan bovenaan de topscorerslijst met gemiddeld 20.00 punten. Jessey Voorn neemt de vierde plek in met gemiddeld 19.33 punten. Bij de schotpercentages van de tweepunters staan Love (zesde) en Vette (tiende) ook in de top-10. Sergio de Randamie staat bij de driepunters op de achtste plaats.

Bij de rebounds vinden we Worthy de Jong op de vijfde plaats met gemiddeld 8.33 rebounds. Vette staat hier negende met 6.67 afkaatsers. Bij de steals is er helemaal een Leids overwicht. De eerste drie plaatsen worden ingenomen door spelers van Zorg en Zekerheid Leiden. Door zijn acht steals tegen Den Helder (een clubrecord) deelt Voorn nu de koppositie met De Jong, een fractie voor Love.

Diezelfde Love geeft met gemiddeld 8.33 verreweg de meeste assists in de Dutch Basketball League. Voorn staat op de zevende plaats. Bij de blocked shots neemt De Jong de achtste plaats in met een gemiddelde van precies 1. In de negatieve klassementen (turnovers en persoonlijke fouten) staat geen één speler van Zorg en Zekerheid Leiden in de top-10.

Het duel is ook de strijd tussen twee makkelijk scorende ploegen. Zorg en Zekerheid Leiden is door die twee centuries top of the bill met een gemiddelde van 92 punten. Landstede Basketbal staat derde met gemiddeld 81.25 punten.

Daarnaast zal voor een aantal spelers ook nog wel gelden dat Landstede Basketbal afgelopen seizoen een halt toeriep aan de aspiraties van Zorg en Zekerheid Leiden door de play-off serie in de halve finale met 4-3 te winnen. Een reden te meer om deze kraker niet links te laten liggen. Ga snel hierheen en bestel jouw kaartje voor zaterdag. De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden willen zich graag weer gesteund zien door de ijzersterke zesde man; en daar kun jij voor zorgen!

Tekst: https://www.eredivisiebasketballleiden.nl/