ZZ Leiden naar Den Bosch ”De strijd om de 2e plaats”

Dat is komende zondag het devies voor Zorg en Zekerheid Leiden. In Den Bosch wordt aangetreden tegen de aloude aartsrivaal, een echte klassieker. New Heroes Den Bosch staat op de ranglijst slechts twee punten achter Zorg en Zekerheid Leiden.

Beide ploegen stonden op 11 november ook al tegenover elkaar. Eigenlijk maakte New Heroes in dat duel ook de meeste aanspraak op de winst, maar een wedstrijd is pas over als het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Drie minuten voor tijd was het 70-78 in het voordeel van de Bossche formatie, maar toen stond Carrington Love op. Hij liet de ene na de andere driepunter los, om Zorg en Zekerheid Leiden naar de 83-81 winst te schieten. Verdedigend liet het hele team zich zien, met als hoogtepunt het shotblock van Worthy de Jong op de laatste Bossche aanval bij een stand van 82-81.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden in de vaste samenstelling kan aantreden, daar is bij New Heroes Den Bosch toch een en ander noodgedwongen gewijzigd. Stefan Wessels en Kevin Bleeker kampen momenteel met blessures, waardoor Marcel Aarts weer is aangehaakt. Bleeker was er overigens in het eerste duel niet bij. Dat gold ook voor Kees Akerboom, maar de schutter is inmiddels al weer enige tijd actief.

Sinds het verlies tegen Zorg en Zekerheid Leiden heeft New Heroes acht van de negen daaropvolgende wedstrijden in winst omgezet. Hier zaten wel twee bekerduels bij. Alleen van Donar werd verloren (85-65), maar Landstede Basketbal werd bijvoorbeeld verslagen met 87-65. Doordat Zorg en Zekerheid Leiden bij Donar en Landstede Basketbal onderuit ging, is de marge tussen beide ploegen slechts twee punten. Het is voor de ploeg van coach Paul Vervaeck meteen een test om te zien waar de ploeg nu staat en of de fase met wat minder snel en flitsend spel weer achter de rug is.

In de Tour de France riep Joop Zoetemelk dat Parijs nog ver weg was, dat geldt ook voor de Dutch Basketball League. De competitie is nog niet op de helft, maar door van New Heroes Den Bosch te winnen, kan Zorg en Zekerheid Leiden zich weer wat steviger op de tweede plaats nestelen. In puntenverlies staat de Leidse formatie overigens nog steeds gelijk met Donar, dat zondag op bezoek gaat bij Landstede Basketbal.

Het zou ook wel een prettig gegeven zijn wanneer Zorg en Zekerheid Leiden een uitwedstrijd wint tegen de drie andere ploegen uit de top-4. Donar, New Heroes Den Bosch en Landstede Basketbal werden in de Vijf Meihal allemaal verslagen, maar de uitwedstrijden bij Donar en Landstede Basketbal leverden twee nederlagen op.

Vorig seizoen slaagde Zorg en Zekerheid Leiden er niet in om in de Maaspoort te winnen. Het eerste duel ging met 70-67 verloren, het tweede treffen eindigde in 71-64 voor New Heroes Den Bosch. Zorg en Zekerheid Leiden kwam toen wel door een zone sterk terug van een grote achterstand. De laatste keer dat de Leidse ploeg in Den Bosch won, was op 9 april 2016. Het werd toen 65-81 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met 19 punten, 8 rebounds, 6 steals, 3 assists en 1 block was Worthy de Jong destijds de grote gangmaker aan Leidse zijde.

Het duel begint zondag om 16.00 uur. Vergeet geen knuffels en/of teddyberen mee te nemen als je bij deze wedstrijd gaat kijken, want na de eerste score van Zorg en Zekerheid Leiden is het aan de Leidse fans om hun meegebrachte knuffels en teddyberen het veld op te gooien. Wie de reis niet onderneemt maar het duel wel wil volgen, kan voor een livestream hier terecht.

Zaterdag:               
                    
 Bask.Acad.Limb. -- Forward L.R'dam --
                    
 Apollo Amsterdam -- Aris Leeuwarden --
                 
 Zondag:                
                    
 Landstede Bask. -- Donar      --
                    
 New Heroes/DB  -- ZZ Leiden    --
                    
 Stand:                 
                    
 Donar     14-24 Aris L'warden 15-10
 ZZ Leiden   13-22 Apollo A'dam 13- 6
 New Heroes/DB 13-20 BA Limburg  13- 6
 Landstede   14-18 Den Helder  14- 4
 Forward R'dam 13-12