ZZ Leiden op jacht naar de juiste flow

Zorg en Zekerheid Leiden neemt het zaterdag in eigen huis op tegen Aris Leeuwarden. De Friezen lijken momenteel de ideale tegenstander om de wrange nasmaak van de nederlaag tegen Landstede Basketbal weg te spoelen. Het duel in de Vijf Meihal begint om 20.00 uur.

Door het verlies in Zwolle moet Zorg en Zekerheid Leiden de koppositie met Donar delen. Virtueel dan, want de Groningers hebben twee punten meer en een wedstrijd meer gespeeld. De Leidse formatie moet ook niet uit het oog verliezen dat New Heroes Den Bosch tot op twee punten is genaderd en momenteel in blakende vorm steekt.

Dat werd afgelopen zaterdag nog maar eens onderstreept tegen Aris, de Leidse tegenstander van zaterdag. In Friesland kreeg Aris, dat vorig jaar Jeroen van der List mocht verwelkomen, een fiks pak slaag van New Heroes Den Bosch: 48-99. Een kanttekening is wel op zijn plaats, want Aris speelde zonder de geblesseerden Valentijn Lietmeijer en Stefan Mladenovic, terwijl Emile Blackman al voor de rust naar de kant moest met twee onsportieve fouten na aanvaringen met Nick Oudendag.

Afgaande op de Friese misère en het feit dat Aris van de laatste zes competitiewedstrijden slechts één keer wist te winnen, zou Aris zaterdag als smeermiddel voor Zorg en Zekerheid Leiden kunnen dienen. De formatie van Paul Vervaeck kwam niet bepaald soepel uit de winterstop, al kan als licht excuus worden aangevoerd dat een belangrijk deel van de selectie met ziekteverschijnselen te kampen had. Landstede Basketbal profiteerde daar vooral in het derde kwart van.

Het is nu zaak voor Zorg en Zekerheid Leiden om de juiste flow terug te vinden en de juiste weg weer in te slaan. Historisch gezien moet een zege van Zorg en Zekerheid Leiden in het vat zitten. De laatste thuisnederlaag tegen de Friezen is meer dan acht jaar geleden. Op 14 november 2009 mocht Aris met een 96-99 zege op zak de terugreis naar Leeuwarden aanvaarden. Sindsdien bleef Zorg en Zekerheid Leiden negentien wedstrijden op rij in eigen huis ongeslagen. Oefenwedstrijden zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Eerder dit seizoen kroop Zorg en Zekerheid Leiden in Friesland door het oog van de naald. Met veel moeite werd een 64-66 zege behaald. Matig verdedigend werk van de Leidse formatie zorgde ervoor dat enkele spelers van Aris Leeuwarden (Nate Kratch, Stefan Mladenovic, Emile Blackman) hot raakten en niet meer konden missen. Een euvel wat Zorg en Zekerheid Leiden in uitwedstrijden tegen de zogenaamde zwakke broeders al vaker parten speelde. De tijd van aftasten is inmiddels wel voorbij, het wordt nu zaak om de puntjes op de i te gaan zetten en de juiste vorm terug zien te vinden.

Traditioneel vallen er in thuiswedstrijden tegen Aris Leeuwarden veel scores te bewonderen, van beide ploegen overigens. Dit kan garant staan voor spectaculair basketbal. Daarnaast speelt Zorg en Zekerheid Leiden pas op donderdag 1 februari weer eens thuis. Dit is dus de enige thuiswedstrijd van januari. Een reden des te meer om nu alvast je kaartje aan te schaffen om je favorieten een steuntje in de rug te geven. Kaartjes voor dit duel kun je hier aanschaffen. Zorg dat je erbij bent!

Tekst: https://www.eredivisiebasketballleiden.nl