ZZ Leiden TV: Uitgebreid interview met Sergio de Randamie

In het begin van dit uitgebreide gesprek met Sergio de Randamie, de powerforward van Zorg en Zekerheid Leiden, draait het om zijn rol in het team. Hoe gaat het er aan toe op de trainingen? Tegen welke DBL-spelers staat hij graag op te boksen? En tegen wie wat minder graag? Sergio vertelt over zijn teamgenoten, zoals Mohamed Kherrazi en Carrington Love, oftewel “C” voor intimi.
Daarna komt de werkweek van een profbasketballer aan bod. Hoe ziet die eruit? Hoe is de week opgebouwd, en hoe zorg je voor de beste voorbereiding op de komende tegenstander? Tenslotte gaan we terug in de tijd: Sergio’s eerste stappen als basketballer. Coach Rudi Nijman (oftewel Pa Nijpie) was zijn grote inspirator in Paramaribo. Al snel speelde Sergio voor Suriname, maar de internationale krachtmetingen waren schaars en moeilijk te organiseren. De CARICOM games vormden een uitzondering en een hoogtepunt in Sergio’s beginnende carrière. Uiteindelijk zouden die ook zijn ticket naar de USA betekenen. Die weg verliep niet zonder tegenslagen. Het scheelde een haar, of Sergio was gestopt, zijn basketballloopbaan bijna beëindigd, voor die goed en wel begonnen was. Kijk naar deel 1 van dit boeiende gesprek en ontdek hoe Sergio de tegenslagen overwon en een vaste waarde werd in de Dutch Basketball League.

Het tweede deel van het gesprek met Sergio de Randamie speelt zich grotendeels af in Texas. In die Amerikaanse staat doorliep hij Junior College en College. Respectievelijk Midland en de beroemde University of Houston (Clyde Drexler, (H)Akeem Olajuwon) zorgden voor een gedegen opleiding. Zowel in het basketball als in het vak economie. In Midland was niet veel anders te doen dan sporten en studeren, dus daar werd de focus geheel op gericht. Busreizen van vier uur waren heel normaal. “Als een sardine” zaten de lange mannen in de spelersbus. Aan zijn Georgische kamergenoot Anatoli Boisa bewaart De Randamie goede herinneringen: de sterke Georgiër leerde hem hoe je spieren kweekt; Sergio leerde hem de Engelse taal. Qua college vindt Sergio dat hij wellicht een betere keuze had kunnen maken. Bij Houston kreeg hij te weinig de mogelijkheden om zijn ware talenten te laten zien. Toch was het daarna al gauw raak, bij het vinden van een profclub. Een Europese tournee bracht hem in contact met Amsterdam, en die club bood hem meteen een contract aan. Dat brengt ons op het onderwerp van onderhandelingen, en de rol van de zaakwaarnemer. En over zaken gesproken, hoe kijkt Sergio aan tegen de periode na het profbasketball? Om op dat vlak aan de weg te timmeren, is het belangrijk dat de mensen die je ontmoet, je nu al zien als meer dan alleen een sportman. Dat er meer diepgang is dan alleen de sportieve prestatie. Dit interview is daar een mooi voorbeeld van.
Het derde en laatste deel van het gesprek met Sergio de Randamie begint in Amsterdam. Sergio vertelt over zijn gezin, de naschoolse activiteiten die hij daar organiseert, en over buurman Jessey Voorn. In zijn gezinsleven heeft Sergio geleerd “dat het niet alleen maar om jou draait”. Dat is voor een topsporter best een omschakeling. Want als sportman moet je ook een bepaald egoïsme hebben.
Inzoomend op de stand van het Nederlandse basketball, ziet Sergio positieve signalen. “De sport is aan het groeien”. Als voorbeelden noemt hij het Nederlands team, en het groeiend atletisch vermogen van de vele jonge talenten.

Vervolgens ‘vliegen’ we nog even naar Suriname. Van zijn geboorteland mist Sergio het relaxte. Hij vertelt over de clinics die hij geeft als hij het land bezoekt, en over de rol die de Basketball Academie van Charlon Kloof in het land speelt.
Aan zijn kennis van de Leidse binnenstad wil Sergio nog werken. In de eerste paar maanden is hij nog niet veel verder gekomen dan broodjeszaak Subway aan de Stille Mare. Wel een heel mooi plekje trouwens …

Vooruitkijkend naar de komende wedstrijden vindt Sergio dat het team verdedigend scherper moet openen in het eerste kwart, en dat hijzelf agressiever kan zijn in de aanval. Meer gericht zijn op het maken van acties. Het gesprek sluit af met een ‘big up’ aan de Leidse fans: “het zijn de beste fans in de League … by far! … ze staan altijd achter ons … ik ervaar het als een grote steun in de rug”.
Dankjewel Sergio, en dankjewel voor het mooie gesprek.

Productie: Arie in ‘t Veld – http://www.aaresultaat.nl